torsdag 30 oktober 2008

Mjukkakor

50 g margarin eller ½ dl flytande margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1½ tsk salt
2 msk sirap
1 tsk fänkål, stött

Lefsor: 12 dl rågsikt (ca 650 g)

Mjukrieskor: 8 dl kornmjöl (ca 400 g)
4 dl vetemjöl

Hönökakor:
12 dl vetemjöl (700 g)

Tunna mjuka kakor är en vanlig brödtyp i många landskap. Både namn och mjölsorter varierar. I Dalarna och Värmland kallas de lefsor och bakas av rågsikt. I Norrbottens mjuka rieskor ingår kornmjöl. Till de bohuslänska Hönökakorna används vetemjöl, ibland med lite grahamsmjöl för att få fylligare smak.

Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, ev fänkål till lefsor och rieskor, och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den under bakduk 45-60 min. Sätt på ugnen.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i 8 bitar. Rulla dem till bullar. Kavla ut dem till ca 1/2 cm tjocka runda kakor, 15-20 cm i diameter. Använd gärna kruskavel eller nagga dem tätt med gaffel eller nagg, de blir annars blåsiga vid gräddningen. Lägg 2 kakor på varje plåt, smord eller med bakplåtspapper. Täck över och jäs 10-15 min. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Kavla ut nästa par medan den första plåten gräddas. Låt kakorna svalna på galler under bakduk. De är godast dagsfärska.

Inga kommentarer: