torsdag 30 oktober 2008

Gisslabergsbullar


75 g margarin eller 3/4 dl flytande margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ tsk salt
2-3 msk farinsocker eller sirap eller honung
3 dl rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
7-8 dl vetemjöl

Smält det fasta margarinet. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart mjölken. Dela jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, sirap eller honung, rågmjöl, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
Jäs degen övertäckt 30-45 min.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 12 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Platta till bullarna med mjölad hand och nagga dem.
Jäs under bakduk ca 30 min. Värm under tiden ugnen till 225°C. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt brödet svalna under bakduk.

Inga kommentarer: