torsdag 30 oktober 2008

Formfläta med sesam

50 g jäst
5 dl vatten
3 msk solrosolja
1 ägg
2 dl vetegroddar
2 tsk salt
1 msk socker
ca 11 dl vetemjöl special
sesamfrö

Värm vattnet till 37°C och smula ner jästen. Knäck ägget och vispa lätt. Ta undan 1/3 till pensling och tillsätt resten tillsammans med olja, vetegroddar, salt och socker i degskålen. Arbeta in mjölet i omgångar tills du har en slät deg, som precis släpper degskålens kant. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter till dubbel storlek.
Smöra två 1½ - liters brödformar och "mjöla" med lite sesamfrö.
Ta upp degen och arbeta den smidig på bakbordet. Dela först på mitten och sedan varje bit i tre delar. Rulla ut till längder, lite längre än formarna, och fläta ihop dem. Lägg ner flätorna i formarna och täck med bakduk. Låt jäsa drygt 30 minuter.
Pensla med ägg och strö sesamfrö över. Grädda på nedersta falsen på 200°C cirka 30 minuter. Vippa upp på galler och låt svalna under bakduk.
Bröden går utmärkt att frysa - hela, halva eller i skivor som du sedan kan rosta.

Inga kommentarer: