onsdag 22 oktober 2008

Lenas kycklingpaj

Pajdeg
3 dl vetemjöl
1 krm salt
75 gram margarin
1 litet ägg (1/4 tii pensling)
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
1 grillad eller stekt kyckling
1 burk 400 gr champinjoner
3 dl mellangrädde
2 msk vetemjöl
3 msk chilisås
2 msk sesamfrön
1 dl klippt gräslök
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 tsk paprikapulver
1-2 pressade vitlöksklyftor

Förbered pajdegen.
Blanda mjöl, salt matfett skuret i bitar i en matberedare eller skål. Arbeta alltsammans till en grynig massa. Blanda ägget och vattnet. Knåda samman en smidig deg. Linda in den i plastfolie. Låt den ligga minst en timme i kylskåpet.
Gör fyllningen.
Skär kycklingköttet i bitar. Lägg dem i en stekpanna. Tillsätt väl avrunna champinjoner. Vispa grädden till lätt skum. Strö i mjölet. Smaksätt med chilisås, sesamfrön, salt, peppar. Häll såsen i pannan och låt sjuda några minuter. Tillsätt gräslöken. Låt stuvningen kallna. Häll den i en pajform, ca 26x18 cm (1 1/2 liter). Kavla ut pajdegen. Lägg den som ett lock ovanpå formen. Tryck till ordentligt. Skär bort överflödig deg. Ta med mått ut så blommor, blad eller dylikt eller skär ut dem med en vass kniv. Pensla degen med ägg. Lägg på garneringen och pensla alltsammans på nytt. Gör ett eller flera ånghål med ett litet runt mått ca 1 cm i diameter. Grädda pajen mitt i ugnen 225 grader, 20-25 minuter eller tills degen är läckert guldgul.
Servera pajen varm med knaprig grön sallad.

Inga kommentarer: