2 bröd
50 jäst
5 dl fingervarmt vatten 37 grader
1½ tsk salt
1 msk honung
2 msk matolja
1 dl krossade linfrö
13-16 dl vetemjöl
Blanda ut jästen med det ljumma vattnet, rör i salt, honung, olja och linfrö. Blanda ner mjöl, men inte hela mängden på en gång. Se till att arbeta degen ordentligt. Knåda degen i maskin ca 5 minuter eller för hand ca 15 minuter. Degen ska vara smidigt och släppa kanterna. Jäs degen i ca 1 timme i rumstemperatur med bakduk eller plastfolie över bunken. Baka ut 2 stora bröd, jag la mina i brödformar. Jäs i rumstemperatur i ytterligare 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Ställ in bröden i mitten av ugnen och grädda 20-25 minuter. Knacka brödet i botten, låter det ihåligt är det färdigt. Låt nu brödet vila en stund under bakduk.
Blanda ut jästen med det ljumma vattnet, rör i salt, honung, olja och linfrö. Blanda ner mjöl, men inte hela mängden på en gång. Se till att arbeta degen ordentligt. Knåda degen i maskin ca 5 minuter eller för hand ca 15 minuter. Degen ska vara smidigt och släppa kanterna. Jäs degen i ca 1 timme i rumstemperatur med bakduk eller plastfolie över bunken. Baka ut 2 stora bröd, jag la mina i brödformar. Jäs i rumstemperatur i ytterligare 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Ställ in bröden i mitten av ugnen och grädda 20-25 minuter. Knacka brödet i botten, låter det ihåligt är det färdigt. Låt nu brödet vila en stund under bakduk.
11 kommentarer:
Det ser toppenfint ut! :-)
Japp, det är supergott med linfrö i brödet.
Det lät som ett jättegott bröd och lagom lätt att baka.
Många söndagshälsningar från fröken Dill
Detta bröd låter supergott. Var på jakt efter ett nytt bröd att baka imorgon, så det här blir perfekt!
Hälsningar Mia
Nu står brödet på jäsning. Har bakat brödet tidigare och tycker det är enkelt o gott. Idag provade jag med pumpa- o solrosfrön istället för linfrö, lite variation.
Men en fråga. Har du din ugn inställd på varmluft eller vanlig?
Bakliga hälsningar Leila
Hej Leila!
Kul att du gillar brödet, kan tänka mig att det blir riktigt gott med pumpa och solrosfrön.
Jag kör inte med varmluft utan med vanlig ugn.
Jag bakade detta igår och det var ju kanongott.
Skriver lita kort om det på min blogg. Länkar till dig!
Bakade detta igår och det var ju supergott.
Skriver lite kort om det på bloggen men länkar till dig vad gäller receptet.
Hej! Jag tänkte baka detta bröd någon dag. Funkar det med hela linfrön också? /Elin
Hej Elin! Visst funkar det fint med hela linfrö med.
Lycka till med baket!
Väldigt fint bröd! Bakade två limpor i dag och gjorde toast, blev jättegott. Min sambo älskade det också, speciellt eftersom det blev så fluffigt och fint.
Skicka en kommentar