lördag 17 januari 2009

Drömtårta med mörk och vit choklad

Äntligen börjar man känna sig så smått som människa igen efter influensan, både jag och M har varit totalt golvade, som tur var blev barnen inte sjuka förrän vi så smått börjat ana ett lite hopp om en liten förbättring, så nu är det deras tur, dom små stackarna.

Mathumöret är inte riktigt på topp än, men ett recept på en god kaka som vi på kalaset förra veckan tänkte jag bjuda på.



Detta är inte någon vanlig drömrulltårta med smörkräm i, utan en fluffig grädde med vit choklad.

Bilderna blev inte riktigt bra och min kaka ville spricka när jag rullade ihop den, men den var så god att jag ville lägga ut receptet.

Ett litet tips om man nu skulle få något över, (hehe, jag bakade två, annans hade det aldrig blivit någon över) är att frysa in den. När man sen blir lite sugen går den lätt att skära även som fryst och mumsa i sig direkt, den smakar faktiskt som glassen sandwich.

8 port

4 ägg, delade i vita och gula
115 g råsocker eller strösocker
115 g mörk choklad, smält och avsvalnad
1 tsk snabbkaffepulver, upplöst i
2 msk hett vatten, avsvalnat
florsocker till dekoration
Fyllning:
2½ dl vispgrädde
140 g vit choklad, delad i bitar

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Klä en liten långpanna, 23x33 cm, med bakplåtspapper och smöra lätt.
3. Vispa äggula och socker vitt och poröst. Vänd ner chokladen och sedan kaffet.
4. Vispa vitorna i en ren och torr skål och vispa till ett fast men inte styvt skum. Vänd försiktigt ner lite äggviteskum först i chokladsmeten och vänd sedan ner resten.
5. Bred ut smeten på bakplåtspappret och grädda den i 15-20 minuter eller tills kakan känns fast. Täck över med en fuktig kökshandduk och låt den ligga kvar i långpannan i 8 timmar eller över natten.
6. Gör fyllningen under tiden: Hetta upp grädden tills den nästan kokar. Hacka chokladen grovt och rör ner den i den varma grädden och rör till en slät smet. Låt den sedan stå i kylen i 8 timmar eller över natten.
7. Gör drömtårtan så här: Vispa upp den vita chokladkrämen till mjukt skum. Ta en bit smörpapper som är något större än tårtbotten, lägg det på en plan yta och sikta över florsocker. Stjälp upp bottnen och dra bort bakplåtspappret. Bred på chokladkrämen och rulla ihop från kort- eller långsidan, beroende på hur stora skivor du vill ha. Lägg tårtan med skarven neråt på ett fat. Kyl i två timmar.

Nu är den äntligen färdig för magen. Servera gärna med hallon.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad sugen man blir...det ser verkligen gott ut:)