onsdag 21 januari 2009

Mördegsbitar med kola och choklad


Detta är en sorts kakor som också fanns på kakbordet på kalaset för två veckor sedan. Jättegod, lite knäckig smak. Dock blev dom inte snygga, skar nog dom i bitar när chokladen stelnat för mycket så chokladen sprack, så gör ni detta recept skär dom nästan direkt efter att ni lagt på chokladen så går det nog bättre. Något som är bra är att det inte är några ägg i, så ett toppenrecept för äggallergiker.


ca 12 bitar

115 g smör
175 vetemjöl
55 g råsocker
200 g mörk choklad, delad i bitar
Kola:
175 g smör
115 g råsocker
3 msk ljus sirap
400 g (ca 4 dl) vispgrädde

Sätt ugnen på 180 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en fyrkantig form med låg kant, 23x23 cm och smöra lätt.
Lägg smör, mjöl och socker i en matberedare och kör tills degen börjar gå ihop. Tryck ut den i formen och jämna till ytan. Grädda i ugnen i 20-25 minuter eller tills kakan fått en gyllengul färg.

Gör kolan under tiden. Häll smör, socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp försiktigt tills sockret smält. Koka upp och sänk sedan värmen och låt smeten sjuda i 6-8 minuter, (jag kokade smeten över ½ timme innan den började tjockna) rör ofta i smeten tills den är mycket tjock. Häll den över kakan och kyl i kylskåp i 2 timmar eller tills kakan är fast.

Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i micron och låt den svalna. Bred den sedan över kolaskiktet. Låt kakan stå i kylen en stund och skär i bitar med en vass kniv.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Oj oj oj, detta är livsfarligt för mig. Jag älskar mördegskakor och vad kan göra dem godare...jo choklad. Tack för receptet!

Anonym sa...

Mumsmums! Mjuka kakor, eller rättare sagt alla slags kakor, kan jag aldrig få nog av! :-) Gärna en kopp kaffe till det också så är dagen fulländad!

Anonym sa...

åh mums! ge mig =)