onsdag 8 april 2009

Pitabröd

Igår bakades det bröd här i huset, frysen behövdes fyllas på. Så 2 olika sorter blev det och en utav dom var pitabröd. Har aldrig bakat pita själv, inte heller smakat på någon hemmabakad variant heller, utan här är vi vana vid dom man köper i affären, visst är dom köpta helt ok men jag kan lova att dom hemmabakade inte spelar i samma division. Nu kommer det aldrig inhandlas några mer färdiga förpackningar utan hädanefter bakas dom här hemma i fortsättningen.

Receptet kommer ifrån boken "Bakat". Den enda ändringen i mitt recept är att jag minskat på saltet.

Receptet är beräknat till 10 bröd men jag tyckte att dom blev lite tjocka så nästa gång gör jag nog 12 och kavlar ut dom lite mer.

50 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 dl ljummen mjölk
1 msk socker
1 tsk salt
2 msk olivolja
ca 12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Häll vatten och mjölk över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker, salt och olja. Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta degen ca 5 minuter. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 10 bitar. Kavla ut varje bit till rundlar, ca 14 cm i diameter.

Sätt ugnen på 225°. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och jäsa ytterligare 20-25 minuter under bakduk.

Grädda bröden mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt dom svalna på galler under bakduk.


I vanliga fall brukar vi ha i tacofärs, grönsaker och vitlökssås, men igår blev det hamburgare, dressing, ost, tomat och rödlök. Gottigt!

Vad brukar ni fylla era pitabröd med?


Sedan vill jag tacka Nadja och Toja Import för ljusen jag vann hos Nadja. Sååå söta!

11 kommentarer:

Kalasgott sa...

Pitabröd har jag aldrig bakat, men någon gång måste jag ju göra det! :) Dina ser jättegoda ut! Jag älskar pitabröd med falafelle i! Det är min favoritfyllning!

Daniel Roos sa...

Carbonara det är grejer det. Kul med egna pitabröd det gillar jag. Glad påsk på dig mvh Daniel

Pernilla sa...

vi åt precis också pitabröd fast fyllda med hemmagjord kebab gjord på köttfärs och lite olika röror plus grönsaker, hade däremot köpta pitabröd men kanske ska våga mig på att baka egna någon gång! hembakt är ju alltid godast trots allt :)

Anonym sa...

Så fina pitabröd och så gott!!!
Ha det så bra!
KRAM
Birran

SKOGSHUSET sa...

Pitabröd ska fyllas med en massa gott grillat kött skuret i mindre bitar med en riktigt krämig sås till tycker jag. Massor av sallad ska det också vara i! (Nu har jag lagt till dig på bloglovin, för jag vill inte missa alla goa grejer du gör:-)

I Nadjas kök sa...

Ser att paketet kom fram, jättekul att du gillade dem.
Jag har provat att baka pitabröd men de jag gjorde vara svåra att fylla då det inte blev ett "tomrum" emellan. Dina verkar fungera bra för fyllning.
Pitabröden kan man fylla i med en hel del. T.ex. strimlad grillad kyckling, kebabrullar, cevapcici, salami, strimlad nötkött och en hel del goda tillbehör till. Mums så gott, blir riktigt sugen på det.

Ha det fint i påsk!
Hälsningar Nadja

Växelhäxan från norrland sa...

Är ju så gott med hembakat pitabröd

Glad påsk önskar
Växelhäxan

Camilla sa...

Önskar dig en riktigt härlig påskhelg med god mat och sol!
Stor påskkram :)

Fridas kök sa...

Vilket sammanträffande! Sambon och jag åt kebab i pitabröd häromdagen och vi svor länge över hur dåliga (och icke aptitliga) färdigköpta pitabröd är. De trillade isär och var torra. Vi får baka själva hädanefter, sa vi. Och så hittar jag ett recept här, trevligt. Det får bli bak inom kort! :-) Tack för receptet och Glad Påsk!

Fröken Dill sa...

Mums, egna pitabröd låter ju hur smart som helst. Jag brukar kavla lammfärs tunt mellan smörpapper, krydda, steka som flakes. De äts sedan i pitabröd med grönsaker och vitlökssås. GOTT!

Hälsar fröken Dill

I Nadjas kök sa...

Dessa pitabröd har jag nu provat och de rekommenderas verkligen

Nadja