lördag 27 december 2008

Potatis- och jordärtskockssoppa

Middag idag blev en god och krämig soppa på potatis och jordärtsskockor.

4 portioner

3 medelstora potatisar, (ca 200 g)
ca 300 g skalade jordärtskockor
1 finhackad schalottenlök
saften av ½ citron
2 msk smör
5 dl hönsbuljong (av fond eller tärning)
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
100 g bacon, finstrimlat, knaperstekt


Skala potatis och jordärtskockor. Skär dem i mindre bitar och lägg i citronvatten så de inte mörknar.
Finhacka schalottenlöken och fräs i smör under omrörning. Tillsätt de avrunna potatis- och jordärtsbitarna. Fräs lite till och slå på buljong och grädde. Låt småkoka ca 15 minuter under lock tills det är mjukt.
Mixa till en slät puré. Salta och peppra efter smak.
Lägg upp i djup tallrik och dekorera med knaperstekt bacon.


Till denna soppa åt vi focaccia.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det ser riktigt gott ut!

Anonym sa...

Jordärtskockor är toppen. Fast de säger att man inte får äta för mycket då blir man tydligen risig i magen. Lagom mängder är inga problem av denna rotsak som fungerar bra att odla i vårt nordliga klimat. (Tips - sätt ett gäng i hinkar och ta in och tina upp vid lämpliga tillfällen under vintern.) Jag brukar göra en god soppa med jordärtskocka och mousserande vin till nyårsmiddagen!

Den är dessutom toppen råstekt i en pytt eller för att piffa upp potatismos.

Hälsar fröken Dill