lördag 13 december 2008

Små tunnbrödskakor

Här bakades det tunnbröd igår och dom blev sådär lagom sega och goda.


5 dl mellanmjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk anis- eller fänkålsfrön, stötta (använde fänkålsfrö)
5 dl rågsikt
5 ½-6 dl vetemjöl

Värm ugnen till 225 grader. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt salt, kryddor och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Den behöver inte jäsa. Forma den på mjölat bakbord till en längd och dela den i ca 20 bitar. Forma dem till runda bullar och låt dem ligga under bakduk. Kavla ut 4 bullar i taget till tunna, runda kakor (12-15 cm i diameter) utan att knåda dem först. Vänd och mjöla dem under utkavlingen. Nagga kakorna med en gaffel/nagg eller kavla några tag med en kruskavel så att de blir väl naggade. Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter. Passa brödet så att det inte blir bränt. Låt kakorna svalna på galler under bakduk.

1 kommentar:

Anonym sa...

Så himla gott! Har varit sugen på hembakt tunnbröd i evigheter! :-)