fredag 5 december 2008

Schnitzel Cordon Blue

Detta är en rätt som är hur smarrig som helst, lite pill är det dock men helt klart värt det. Vanligtvis används schnitzel, men jag brukar använda benfri kotlett som jag bankar ut till tunna skivor. Använd gärna nån smakrik ost och skinka att lägga emellan. Idag blev det kokt potatis och champinjonsås till, men det går lika bra med potatis i någon ugnsvariant, typ klyftpotatis. Bearnaisesås till är inte heller helt fel.


Schnitzel Cordon Blue
4 pers

benfri kotlett, 2 tunna skivor/pers
salt
peppar
4 skivor rökt skinka
4 skivor västgöta klosterost eller annan smakrik
1 äggvita
1 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg + äggula
2 dl ströbröd

Banka försiktigt ut köttskivorna. Salta och peppra. Lägg en skinkskiva och en ostskiva på 4 av köttskivorna. Pensla köttkanterna med äggvita och lägg dom andra köttskivorna ovanpå. Tryck ihop kanterna ordentligt, låt dom ligga en liten stund så dom "limmar" lite. Vänd schnitzlarna i vetemjöl, doppa dom sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Låt dem vila i 15 minuter. Stek på medelvärme tills schnitzlarna fått fin färg och osten börjat smälta. Servera genast.

Champinjonsås:

2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
4 -5 stora färska champinjoner
mjölk
grädde
½ kycklingbuljongtärning
några droppar soya
½ msk röd vinbärsgelé
salt och peppar

Ansa och skiva champinjoner. Fräs svampen i smöret, strö över mjölet och rör om. Späd med mjölk och grädde i omgångar, till lagom konsistens. Tillsätt buljong, soya och gelé. Salta och peppra. Låt sjuda 10 minuter på svag värme, rör om då och då.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh jag verkligen älskar Cordon Bleu "spetsat" kött! :-)
Så himla gott! Favoriter är nog på kyckling , ätit det många gånger utomlands men den godaste var nog i London. Mums!
Det här måste jag göra någon dag, hade helt glömt av denna underbart goda sak!

Anonym sa...

Men jösses vad gott det där såg ut. Det riktigt vattnas i munnen.

Nadja

PS! Det går bra med sockerkaksmix istället för sockekaka eller kaksmulor i arraksbollarna