Hade lite av en bakdag igår, två olika bröd blev det. Vet inte riktigt vad det var, men båda bröden ville inte jäsa riktigt som jag hade önskat. Sedan gjorde M en sats med daim, eller snarare två satser eftersom den först blev riktigt bränd, den andra blev ist riktigt god och alldeles perfekt knaprig. Recept och bild hittar ni under Godis.
Först bakade jag Vallmobröd som blev tokgoda, dock något små eftersom ju jäsningen inte var på min sida, men ändå luftiga och fina, recept hittar hos Nadja http://nadjasculiness.wordpress.com/
Det andra brödet jag gjorde var Smålandslimpa ett saftigt, lite mustigt och gott bröd.
Smålandslimpor:
2 formbröd eller limpor
50 g jäst
3 dl vatten
1 dl brun farin
2-3 dl färska eller frysta lingon (jag använde 2 dl lingonsylt)
1 tsk salt
4 dl vetemjöl
ca 9 dl rågsikt
Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Häll det över jästen och rör tills det är upplöst. Tillsätt sockret, lingonen och saltet.
Arbeta in så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö ett tunt lager mjöl över degen. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 30-40 minuter.
Arbeta in resten av mjölet i degbunken, och knåda sedan på lätt mjölat bakbord. Forma till 2 släta limpr. Lägg dem i smorda bakformar eller på bakpappersklädd plåt. Låt bröden jäsa övertäckta till knappt dubbel storlek.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 1 timme. Låt bröden kallna i bakdukar på galler.
lördag 6 december 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Svar: Tack så mycket, jo idag är den perftka dagen för knäck kokning måste jag säga! ;-)
Spännande med solrosfrön, det har jag aldrig testat! Rostar man dom innan då eller?
Jag är mer tradtionell av mig när det kommer till knäck, jag gillar orginalsmaken - den är godast och man kännr sig "hemma" i den smaken om du förstår hur jag menar. Haha. ;-)
Hoppas att du får en toppen dag! Limporna ser riktigt goda ut! Vilket toppenrecept!
Hälsningar,
Jennie.
Låter smarrigt det! :-) Gott när solrosfröna är saltade och rostade med! Mums!
Jo jag fick nyss reda på att mitt senaste biscottirecept är i final i en riktig toppentävling på www.matboken.se och vinnaren utses genom röstning så snälla: rösta på mitt bidrag! *Tack* :-)
Ps. man kan rösta en gång varje dag fram tills den 15/12! :D
Varma Hälsningar,
Jennie
Testade receptet på Smålandslimpor häromdagen, de blev lite låga, men väldigt goda med frysta lingon!
Skicka en kommentar