tisdag 9 februari 2010

Kalkonpaj

Kalkon är ju riktigt gott, konstigt nog är det sånt kött som vi inte äter så mycket av. I denna pajen ska det vara rökt kalkonkött (sånt som man köper i charkdisken). Riktigt god och krämig paj.


ca 5 pers

Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten
Fyllning:
200 g rökt kalkonkött, tärnat
10 cm purjolök, strimlad
1 dl strimlad paprikasallad
10-15 körsbärstomater
3 ägg
1 burk (100 g) creme bonjour vitlök
1 dl creme fraiche
1 dl matgrädde
2 msk tomatpesto
salt och grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200°.

Arbeta samman pajdegen och tryck ut den i en form, ca 22 cm i diameter. Ställ kallt i ca 20 minuter.

Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Strö kalkon, purjo, paprika och tomater över pajskalet.

Vispa samman ägg och creme bonjour. Vispa i creme fraiche, grädde och tomatpesto. Krydda med salt och peppar.

Häll äggstanningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Servera med en sallad.

10 kommentarer:

Pernilla sa...

åh, paj! det måste ju vara det bästa som finns i matväg. och kalkon är ju också himla gott, men som du säger... konstigt att man inte äter det oftare. det som ska vara så nyttigt också.

vanilla sky sa...

Låter gott och spännande! Absolut en variant jag kan tänka mig att testa :)

mumsfillibaba sa...

Låter och ser supersmaskigt ut! Paj borde man göra lite oftare. Smaskens!!

Malin sa...

Gud vad gott! :) Köpte faktiskt hem kalkon idag, fast sån tunn färdigskivad att ha på smörgåsen. Gott, men egentligen ganska smaklöst -.- Fast med keso och grönsaker på är det smaskens.

Helena sa...

Man borde äta kalkon oftare. Den här pajen låter jättegod!

Helena Ljunggren sa...

Kalkon är inte vanligt att vi äter här heller, men ibland så. Det ser riktigt gott ut att ha det i paj.

Växelhäxan från norrland sa...

Jisses amalia vad du frestar med mycket gott.
Håller med att kalkon är gott men man köper hem alldelens för sällan.
Ha en bra dag

Katja sa...

Mumma <3 Och potatis och köttfärsgratäng, har aldrig lagat matpaj :( Skulle vilja hihi...
Har varit lite off igen, men hormoner o så.. ja, nu är det iaf snart dags igen..
Kanske kommer tillbaks lite nu när det lugnat sig..
Hur står det till hos dig då?
Kram!!

Åsa/En Sida Med Mat sa...

Jag älskar oxå kalkon.
Men som du säger blir det inte så ofta.
På sommaren hör det ju till att åka till Ingelstas gårdsbutik.
Jag blir helt köpgalen när jag är där!!

Martina sa...

Pajen ser mycket god ut. Kalkon äts inte så ofta här heller faktiskt!