tisdag 16 februari 2010

Semlor

Har sett att det är många bloggar som bjudit på semlor idag och det kommer även jag att göra. För självklart ska man äta semla på fettisdagen. Jag gjorde ett litet experiment med mandelmassakrämen och bytte ut mjölken/grädden i krämen mot vaniljsås och jog lovar att detta kommer ni inte ångra om ni testar, riktigt mumsigt.


10 st

75 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 ½ krm salt
½ dl socker
ca 8 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma, mortlad
1 ägg
Mandelsmeten:
300 g mandelmassa
inkråmet i bullarna
1 ½ dl Fresta färdig vaniljsås på tetra
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
florsocker

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och värm till fingervarmt, 37°.

Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet, spar lite till utbakningen. Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Jag kör alltid min deg i maskin och låter den gå runt 8 minuter, bakar man utan maskin se då till att arbeta den länge.

Låt degen jäsa under duk i ca 1 timme.

Ta upp degen på ett bakbord. Dela degen i 10 bullar och rulla dem genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.
Skär ut ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en matberedare. Smula ner mandelmassan ochvaniljsockret och späd med vaniljsåsen till en ganska lös smet.

Fördela mandelmassan i bullarna. Vispa grädden och spritsa på grädden. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.

11 kommentarer:

sneki sa...

Hoppas du haft en bra dag! :)

Ninni sa...

Jäsikes vilka mumsbullar du gjort. Semlor är lite vår för mig..och nu är det liksom fritt fram att få känna vårkänslorna. Det gör ingenting om det sker med semla i hand heller..hihi!
Ha en fin dag!

Mia-En bondhustrus godispåse sa...

Vilka fina semlor och fyllningen lät jättegod!

Ha en bra dag =)

Filibabba sa...

Vad fina de blev! :D

Sofie sa...

Ser fantastiskt goda ut!! Jag åt en mindre god semla med bara vaniljcreme. Inte så gott. Men blandat låter fint. Det kondis som vann för bästa semla i GP hade rosenvatten i sin mandelmassa. Och lite vaniljcreme i grädden. Låter gott!!

Anna sa...

De ser helt underbart goda ut! Själv ska jag bli bjuden på en semla ikväll hos svägerskan ;-)

mika sa...

det såg väldigt gott ut måste jag säga. speciellt när man ser att mandeln rinner ut lite. MUMS

Camilla och Thomas sa...

Gud så gott! Vilket härligt tips :D

Mor-Mia sa...

Självklart åt jag semla på fettisdagen!
Du har väl inte missat min lilla tävling ;)

Hälsningar
Mia

Eleonore sa...

tack det hade jag :D

Va mumsiga små semlor!

Katja sa...

Hejsan =) Det där innankråmet är så gott, är så trött på när man gjorde semlor på den gamla goda tiden, bara tog mandelmassa skärde i skivor och tryckte i.. usch.. hur mår ditt ben???? Tack för tummarna ;)