torsdag 4 februari 2010

Kalops

Kalops är ju bara så himla gott och så himla enkelt att göra även om den tar sin lilla tid att koka, så är arbetsinsatsen liten. När jag gör min kalops hemma så låter jag faktiskt mina morötter koka med från början, visst det blir det ju inget vidare tuggmotstånd på dom men jag tycker faktiskt att det ger godare smak så. Vill man kan man ju slänga i ytterligare morötter när det är ca 20 minuters koktid kvar. Sedan gillar jag när det är mycket sås i mina grytor, så vill man ha grytan mindre såsig, minska något på vattnet.


ca 4 pers

400-500 g grytbitar av nötkött
2 gula lökar, grovt skuren
1 msk smör
2 morötter, skivade
ca 8 dl vatten
10 kryddpepparkorn
4 lagerblad
salt och svartpeppar
ca 3 msk vetemjöl
½ msk kalvfond
några droppar soja

Fräs kött och lök i smör i en gryta. När köttet fått fin färg, häll på vatten. Lägg i morötter, kryddpeppar, lagerblad och smaka av med salt och peppar. Låt koka under lock sammanlagt 1½-2 timmar.

När grytan har ca ½ timme kvar att koka: Blanda ut mjölet med lite vatten och vispa ner redningen i grytan. Lite i taget tills du har den konsistens du vill ha. Smaka av med salt och peppar, fond och några droppar soja.

Servera med potatis. I vanliga fall vill jag ha rödbetor till men eftersom det inte fanns hemma fick det bli inlagd gurka ist. Gott det med.

11 kommentarer:

Kari sa...

Denne oppskriften skal jeg prøve til søndagen. Må være deilig etter en lang dag ute i snøen.

Kari :-)

Pernilla sa...

ja just det, det hade du ju! kanonsmet tycker jag :) så lätt och så gott!

jag tyckte inte om kalops när jag var liten och sen dess har jag inte ens smakat det, det kanske är dags att se om smaklökarna ändrat sig på den biten också. de har ju gjort det på så mycket annat!

Sofie sa...

Underbart med riktig svensk husmanskost!! Måste jag absolut göra någon dag...

Mia-En bondhustrus godispåse sa...

Åhh kalops är ju så gott. Gjorde det själv för någon vecka sedan. Fast vi får ju ha ris till nu när smaklökarna vägrar potatis, haha..

Frida sa...

har faktiskt aldrig försökt mig på Kalops själv, men gott är det! Jag får nog ta å testa det någon dag ;)

Remsan sa...

Kalops, det var länge sedan. Är ju så gott med lite rödbetor till.

I Nadjas kök sa...

så gott så gott....

Tezz från Kungens Kurva sa...

Kalops är otroligt gott. Har faktiskt aldrig testat att göra det själv eftersom jag alltid trott att det är svårt men nu känner jag mig inspirerad att testa :)
Ha en riktigt fin helg!

Fånga dagen sa...

Ja så gör jag också, kokar morötterna med hela tiden, jag tycker också att smaken blir godare så.
Köttfärsbiffarna måste jag bara prova, mums
Kram Lena

Jess sa...

Så lustigt att du lagt ut detta recept just idag. Ser du på Solsidan på TV4? En sån kanonrolig serie, där den ena mamman så gärna ville kunna laga kalops. Kul! Receptet ser hemskt gott ut!

Susie i köket sa...

Kalops är verkligen en av mina favortirätter. Måste göra den snart igen. Ha en trevlig helg!