tisdag 23 februari 2010

Leila's sega kladdkaka

Har länge varit sugen på att baka något smarrigt men konstigt nog inte kommit till skott. Känner att jag skulle behöva lite ny ispiration på just bakfronten, så nu tycker jag att ni, mina fantastiska läsare ♥ kan få dela med er av era smarriga bakverk. Mjuka kakor, småkakor eller efterrätter, ja vad som helst egentligen =). Jag vet att ni sitter inne med en massa godsaker. Så nu hoppas jag på endel recept som kan provbakas och kanske tom publiceras här på bloggen om ni så tycker. Så maila, kommentera eller länka till er favorit, så blir jag jätteglad.

Igår kom jag iaf till skott och fick bakat lite. Satt och bläddrade i Leila's "A piece of cake" och insåg att jag totalt missat hennes recept på kladdkaka. Förmodligen för att det inte finns någon bild med vid receptet. Som vanligt blev det lite småändringar, men gott blev det. Hade gärna haft en klick grädde till men eftersom det inte fanns hemma fick en skopa päronglass vara stand in.


50 g smör
½ dl matolja
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
100 g mörk choklad, grovt hackad
100 g mandelmassa, grovt hackad

Sätt ugnen på 150°. Smöra en runt form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt matoljan.

Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner det varma smöret.

Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dom i smeten. Vänd sist i chokladen och mandelmassan.

Häll smeten i formen. och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Den kommer pösa upp rätt så mycket men ska sedan sjunka ihop när du tar ut den.

Servera med en klick grädde eller en skopa glass.

22 kommentarer:

Sandra sa...

http://whatsandrasaid.blogg.se/2009/april/kladdkaka-med-mint-och-chokladtacke.html Den här kladdkakan är verkligen supergod med en fräsch mintglasyr på. Den är dessutom mjölk och äggfri, så den är perfekt att bjuda på om man har en allergiker eller vegan på besök. :)

Helena Ljunggren sa...

Jag sitter här och knorrar i magen och längtar efter lunch. Det knorrar ju inte mindre när man ser nåt sånt här gott :)

Fröken Dill sa...

Mandelmassa i smeten lät gott. Nu bakar jag väldigt sällan söta saker men OM jag skulle göra det så lät detta väldigt gott! Perfekt t ex för bjud på jobbet!
Tror fröken Dill

Mia-En bondhustrus godispåse sa...

Kladdkaka är ju så gott! Detta var ju en spännande variant.

Ha en bra dag =)

Danielle på HeavenlyCupcake sa...

Jag har nog aldrig sett ett kladdkakerecept med matolja i innan (har också missat detta i Leilas bok) Men det låter riktigt gott med mandelmassa i, också något jag inte tänkt på. Låter himla gott!

Växelhäxan från norrland sa...

jag har just ätit en kladdkaka med dumle i, en vanlig kladdkaka osså hade hon tryckt ned hela dumle i och sen gräddat, smaskens..

Sofie sa...

Tittar ofta i leilas bakbok där det aldrig är svårt att hitta något gott. Men denna har jag helt missat. Låter intressant med mandelmassa i! Får nog testa någon dag.

När min lillebror hade 25-årsfest i december hade jag och mamma gjort en tårtbuffé till dessert. Jag gjorde bla en Schweizernöttårta som var fantastiskt god!! Väl värd att testa!!

http://mumsfillibaba.blogspot.com/2009/12/tartbuffe.html

Gottegrisen sa...

Leilas kolasnittar är så sagolikt goda. Dom måste du testa.

http://gottgrisen.blogspot.com/2008/12/kolakakor.html

//Linda

Åsa/En Sida Med Mat sa...

Jag har också haft lite svårt med fantasin på sistone tycker jag....
Då ringde mamma och bad mig kolla igenom en massa veckotidningar innan hon kastade dom.
NU har jag massor med inspiration!!
Leilas "Piece of cake" borde få nobelpris!
Den är så underbar!

Pernilla sa...

jag har varit sugen på kladdkaka hela dagen och så får man se detta! nu är det plågsamt att hålla emot vill jag lova ;) här är något av det godaste jag bakat: http://chibichibimoon.blogg.se/2009/may/mandelgifflar.html jag vet inte varför, men av någon anledning är de så himla goda. till och med de som inte gillar mandelmassa älskar dem!

Hanna - Bakfnatt sa...

Är också väldigt förtjust i Leilas recept och borde nog ta och prova hennes kladdkaka! Kan varmt rekommendera Leilas kladdkaksmuffins tillsammans med en vit chokladfrosting. Riktigt gott!

http://bakfnatt.blogspot.com/2010/01/cuppisar-till-tjejkvall.html

My sa...

Kanske skulle kunna testa dig på Cupcake Pops? Tar ett tag att göra men oj så gott det är. Älskar att konsistensen blir som de stora amerikanska muffinsarna man kan köpa :) MUMS!!

I Nadjas kök sa...

mmmm så gott så gott....

Loulas Kök sa...

Mandelmassa i en chokladkladdkaka verkar riktigt gott!blir så sugen så det får nog bli att prova till helgen!

Må så gott kram Louise

Victoria (matplatsen) sa...

kladdkaka är ALLTID gott, här har du min godaste variant: http://www.bloggfamiljen.se/2009/02/23/kladdig-kladdkaka-med-godsaker-i/ den är heeeelt fantastisk!!!

kram Victoria

Camillasrum sa...

Ååå, den verkar helt underbar! Hoppas också att du får en trevlig och härlig helg! Kram

Helena S sa...

Låter spännande med mandelmassa i smeten! Som många andra så har jag också Leilas bok, men har helt missat det receptet. Varför blir det alltid så...?

Ullis/Leva på landet sa...

Den blir det i helgen. Yngsta sonen sa i går att han ville ha kladdkaka i helgen så det passar precis.

Kram Ullis

Jessica sa...

Kladdkaka är absolut min favorit men ibland kan det ju vara kul med nåt annat. Brukar bara kladdkakemuffins som går bra att äta utan grädde... testa gärna!
http://sturegatan3.bloggplatsen.se/2009/11/18/2200467-supergoda-chokladmuffins/

Tina´s Mat sa...

Finns det något godare än choklad? Tror inte det och speciellt inte i efterrätter, det är nog det bästa jag vet :-)

Detta måste jag göra nästa gång vi bjuder vänner på middag!

Therese sa...

Sv: Tack, detsamma :)

Oj, så gott det såg ut! Undrar hur mycket kladdkaka man kan äta innan man blir less.

Frida sa...

Att göra en variant på kladdkaka är att peta ner lite geisha-bitar innan man gräddar den, såå supergott! Mn då man har dumle eller geisha i så bör den ätas ljummen för då är det godast!