söndag 9 november 2008

Crème Brülé blev hur god som helst

Smaskens till sista slicken kan man lugnt säga att crème brülén blev. Konsistensen var precis så perfekt krämig som jag hoppats på och smaken var helt underbar. Hallonkompoten piffade till det hela ännu lite till. Alla skrapade sina skålar ordentligt och min pappas kommentar "detta har du minsann inte gjort för sista gången" sa mycket.

Här får ni receptet på härligheten som jag verkligen tycker ni ska prova.

Crème Brüle

8 portionsskålar

1 vaniljstång
7 äggulor
2 dl socker
1 dl mjölk
4 dl vispgrädde
strösocker till ytan


1. Sätt ugnen på 150 grader. Sätt in en långpanna med hög kanter i ugnen. Koka upp 1,5 liter vatten och häll i vatten upp till halva kanten på långpannan. Har du en bra varmluftsugn som håller 100 grader så kan du skippa vattenbadet.
2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt till en kastrull med mjölk, grädde och socker.
3. Låt mjölken, grädden och sockret nästan koka upp, rör då och då så att sockret löser sig och ta sedan av värmen och låt stå att dra.
4. Vispa under tiden äggulor fluffiga.
5. Tillsätt gräddblandningen i äggulorna medan mjölken fortfarande är varm under kraftig vispning. Tänk på att hälla i lite i taget så äggen hinner tempereras, så det inte blir grynigt.
6. Häll creme brule smeten i portionsformar. Ställ dem i vattenbadet eller 100 gradig ugn.
7. Grädda creme bruleen i 40-60 minuter. Den ska dallra lite när den är klar. Ta ut och låt svalna.
8.Hit kan du förbereda creme brulee och ha i kylen. Vid servering är det bara att kandera socker toppen. Det kan du göra med en gasbrännare eller med grillen i ugnen. Sätt ugnen på max grill. Pudra strösocker över formarna. Sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar eller bränn med gasbrännare. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om Crème brûléen är kall).
Servera med hallonkompotten, eller andra bär.Hallonkompott

hallon
florsocker
citronsaft

Blanda allt snabbt och smaka av.

Inga kommentarer: