lördag 22 november 2008

Hemmagjord pizza

Idag har jag inte tillbringat mycket tid utanför köket. Mikael och hans pappa har varit här och tapetserat i utbygget idag igen, så nu är båda rummen på nedervåningen färdigtapetserade. Såå skönt. Så nu är det "bara" övervåningen i nybygget kvar.

Hemmagjord pizza blev det till middag, sedan har här bakats en spännande kaka och vaniljbullar med pepparkakssmak.



Pizzadeg:
1/2 pkt jäst
2 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl
3 msk olivolja

Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt det fingervarma vattnet och lös upp jästen. Tillsätt mjölet och oljan. Smörj långpannan med olivolja. Tryck ut degen i långpannan. Täck över med en handduk och låt jäsa cirka 20 minuter under tiden som du förbereder sås och pizza pålägg. Sätt ugnen på 225 grader.

Pizzasås:

1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
grovmalen svartpeppar
någon droppe tabasco
1 tsk oregano
1 tsk salt
1 pressad vitlök
Blanda alla ingredienser till pizzasåsen och smaka. Du kan eventuellt ha i lite vinäger, socker och salt.
Pålägg:
riven ost
fetaost, smulad
skivad rödlök
inlagd paprika
skinka, strimlad
skivade champinjoner

Förbered pålägg under tiden degen jäser.
När degen har jäst en 20 minuter så breder du ut såsen och grundar pizzan med ett lager ost. Lägg på pizzatopping.
Grädda längst ner i ugnen i 15 till 20 min i 225 grader.

Till detta hade vi pizzasallad:

1/3 vitkålshuvud (stort)
5 msk olja
2 msk vinäger
5 msk kokhett vatten
grovmalen svartpeppar
salt
italiensk salladskrydda
inlagd paprika

Och sås hade vi kebabsås:

majonnäs
creme fraiche
chilisås
kebabkrydda
vitlök
svartpeppar och salt
dragon, torkad

Blanda alla ingredienser. Man får smaka sig fram med måtten.

Inga kommentarer: