lördag 1 november 2008

Triss i choklad

Har inte provat denna dessert än men den står definitivt på tur, låter ju hur god som helst.

Moussen:
250 g grädde (2,5 dl)
1 kanelstång
90 g mörk choklad runt 64%
Botten:
125 g mjukt smör
110 g socker (1,2 dl)
125 g mörk choklad runt 64%
100 g hela ägg (2 små)
35 g vetemjöl (0,6 dl)
Krämen:
1 blad gelatin
250 g kaffe (2,5 dl)
250 g grädde (2,5 dl)
100 g socker (1,1 dl)
1 vaniljstång
120 g äggula (8–9 gulor)
180 g 64-procentig mörk choklad

1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Koka upp grädde och kanelstång och häll över den finhackad chokladen.
3. Blanda väl och ställ in i kylen över natten.
4. Mixa mjukt smör, socker, hela ägg och vetemjöl till botten (eller använd elvisp). Tillsätt därefter den smälta chokladen och blanda väl.
5. Baka botten cirka 6 minuter i ugnen i valfri form.
6. Lägg gelatinbladet i rikligt med kallt vatten.
7. Koka upp kaffe, grädde, socker och vaniljstång, delad och urskrapad.
8. Slå koket över de lätt vispade äggulorna och häll tillbaka i kastrullen, sjud sedan till 82 grader och tillsätt det blötlagda gelatinbladet.
9. Sila krämen över den finhackade chokladen.
10. Mixa helt blank med stavmixer.
11. Häll sedan chokladkrämen på chokladbotten och ställ in i frysen. När krämen har frusit ta fram den i går blandade chokladmoussen ur kylen.
12. Ta ur kanelstången och vispa försiktigt moussen luftig.
13. Stryk sedan helt slät i formen med krämen och botten och frys in igen.
14. Skär upp bakelsen eller tårtan i önskad storlek.

Inga kommentarer: