lördag 8 november 2008

Daim

100 g sötmandel
100 g smör
2 3/4 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
150 g ljus choklad

Skålla och skala mandeln och hacka den fint gärna i matberedaren. Blanda smör, strösocker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka tills massan är 150 grader. Massan är då mellanbrun. Det tar 10-15 min om man kokar på hög värme. Var försiktig så att det inte blir bränt. Dra kastrullen åt sidan.Tillsätt den finhackade mandeln och koka ytterligare 3-5 min, tills massan är 145-150 grader.Vik ett bakplåtspapper i hörnen så att det blir en låda ca 32 X 22 cm stor, och olja det lätt. Häll upp den heta massan. Skär lagom stora rutor med en vass kniv när massan svalnat något. Vänta inte för länge. Det går ganska snabbt för knäcken att bli hård. Smält chokladen och bred den över rutorna. Knäcken kan också doppas i chokladen, men då går det åt dubbelt så mycket choklad. Låt bitarna svalna i kylskåp.

1 kommentar:

Anonym sa...

Så gott det låter! :-) Jag hittar fler och fler recept här inne som jag vill/ska prova! Hihi.. Hela min familj älskar daim så det kan man ju göra som julgodis och bjuda på.