onsdag 5 november 2008

Falsk Gulaschsoppa med vitlöksbröd

Idag kan man väl nästan säga att vi varit i bakar tagena, först källarfranskan och sedan bakade jag vitlöksbröd, ett recept som jag inte tidigare testat men haft i planerna ett tag. Eftersom vi skulle ha soppa tyckte jag det nog kunde passa. Brödet var verkligen kanongott, riktigt luftigt och fint. Alla i familjen åt det med god aptit.




Vitlöksbröd

3 dl vatten
50 g jäst
2 msk olivolja
2 tsk salt
2 tsk socker
½ krm svartpeppar
2 msk finhackad persilja
1-2 vitlöksklyftor
3 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special
Värm vattnet till fingervärme, 37°C. Smula jästen i en bunke. Rör ut den i vattnet. Tillsätt olja, salt, socker, peppar, persilja, pressad vitlök, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 30 min. Tag upp degen på mjölat bord och knåda den lätt. Forma degen till en längd och dela den i 12 bitar. Fördela dem i en smord muffinsplåt. Låt jäsa under duk ca 30 min.Sätt ugnen på 200°C. Grädda i mitten av ugnen 20 - 25 min. Tag bröden ur formen och låt dem svalna på galler under duk.




Min falska Gulaschsoppa gör jag med potatis och korv och den är en av mina favoritsoppor. Måtten i receptet är ungefärliga och man får prova sig lite fram efter tycke och smak.


Falsk Gulaschsoppa

4 port

1 gul lök, hackad
2 msk olja
6-8 potatisar, fint tärnade
3 msk tomatpuré
3 msk chilisås
3 msk senap
8-10 dl vatten
1-2 köttbuljongtärningar
2 tsk paprikapulver
1 krm kajennpeppar
2 st tjocka korvar, gärna kryddade
salt och svartpeppar

1. Fräs löken med margarin i en gryta.
2. Tillsätt potatis, tomatpuré, chilisås, senap, vatten, buljong och kryddor. Koka under lock cirka 15-20 minuter.
3. Ta sist i korven och koka ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera soppan tillsammans med ett gott bröd.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för din kommentar i min matblogg. Här fanns det massor av godsaker...återkommer gärna.