måndag 17 november 2008

Kålpudding med brunsås

Kålpudding är en av mina absoluta favoriter. Sååå gott och enkelt, och enligt mig ska man helst ha röd vinbärsgelé till ist för lingon.
4 pers
½ vitkålshuvud
700 g blandfärs
1 gul lök
2 ½ -3 dl vatten
salt
grovmalen svartpeppar
kött och grillkrydda
Brun sås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4-5 dl mjölk
1 köttbuljongtärning
½ msk soya
1 tsk tomatpuré
1 skvätt grädde
grovmalen svartpeppar

Skölj och skär vitkålen. Stek kålen lätt, rör ofta så att den inte bränns.

Hacka löken och blanda den i färsen. Tillsätt vatten och kryddor. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred över färsen och täck med resten av kålen.

Grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 45 minuter.

Sås: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt det fräsa med under omrörning. Späd med mjölken, nån dl i taget och rör hela tiden. När såsen är jämn och slät tillsätt buljong, soya, tomatpuré och lite grädde. Låt sjuda på svag värme 10-15 minuter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh så gott med kålpuddig! Jag älskar verkligen det, måste göra det någon dag! =)

Hoppas att du får en mysig kväll! Missa inte "Halv åtta hos mig" kl 19.30 på tv4! Om du inte sett det tidigare så skall du veta att det är riktigt bra och roligt! :D
Kram, Jennie

Anonym sa...

Så gott med kåldolmar. Du gör dom på lite annorlunda vis.. kul med lite nytänk:-)
Ha de gott