söndag 23 november 2008

Pepparkaksbullar med vaniljfyllning


Var ju bara tvungen att prova Nadja's recept på saffransbullar med vaniljfyllning, dom såg ju hur goda och söta ut som helst. Fast några saffransbullar blev det ju inte utan ist blev det pepparkaksbullar med vaniljfyllning, behöver jag tala om att jag är en av dom där som inte är impad av saffran. Men pepparkakskrydda funkade fint i bullarna, saftiga och goda blev dom, dock skulle det kunnat smaka lite med pepparkaka, så nästa gång jag gör dom, (för det kommer jag definitivt att göra, det kommer nog bli dessa bullar ist för lussebullar i våran familj) blir det en extra tsk pepparkakskrydda i.

Här får ni recept, men som sagt vill ni har lite mer pepparkakskänsla så lägg till 1 tsk pepparkakskrydda.

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 tsk pepparkakskrydda (plussa på 1 tsk för mer pepparkakssmak)
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1 ,8 liter vetemjöl
Fyllning:
150 g smör
1 1/2 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
Pensling/Garnering:
1 ägg
pärlsocker

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt (37 grader). Häll lite av degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Häll i resten av degspadet. Tillsätt kesella, pepparkakskrydda, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta in mjölet ordentligt och ta lite i taget så att du märker när det räcker. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa 40 minuter.

Gör under tiden fyllningen: Blanda samman smöret med florsockret och vaniljsockret.
Dela degen i två delar. Kavla ut till en rektangel. Ta halva fyllningen och bred ut det på rektangeln. Rulla ihop från båda långsidorna så att rullarna möts i mitten. Skär varje rulle i 20-25 bitar och lägg snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt. Nyp till lite så att varje bit får en hjärtformad form. Låt jäsa ytterligare 30-40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i cirka 7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ahh! Se där! Jag kikade nyss in hos Nadja och såg dessa där med! Det får bli ett provbak av dessa! Det ser ju helt ljuvliga ut ju! Hoppas helgen varit bra! Må så gott!

Anonym sa...

Ja titta, där är dom, dom blev jättefina :D

Recept sa...

Ser göttans ut.. :)