torsdag 13 november 2008

Potatis- och köttfärsgratäng med tacosmak

Idag stod det potatis- och köttfärsgratäng på menyn. I vanliga fall brukar jag ha vitlök i, men tyckte att det var dags att prova något annat och när jag stod i affären tyckte jag att creme bonjour taco kanske skulle vara gott att ha i, så den fick det bli. Resultatet blev lyckat och den kommer att göras igen, då med ännu lite mer tacokrydda.



4 pers


500 g blandfärs
2 gula lökar, skivade
100 g creme bonjour taco
½ påse tacokrydda
ca 12 potatisar, skivade
mjölk
vispgrädde
salt och peppar


Sätt ugnen på 225 grader. Stek köttfärsen och löken. När den är genomstekt häll på kryddan och creme bonjouren och låt osten smälta. Ta av från spisen.

Lägg den skivade potatisen i en kastrull och häll på grädde och mjölk så att det knappt täcker. Ungefär hälften grädde och hälften mjölk. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda 10-15 minuter.

Lägg ett lager (i en ugnsfast from) med potatisen och gräddblandningen och sedan hälften av köttfärsen, gör ytterligare ett lager av varje, avsluta med potatisblandningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter eller tills den fått lagom färg.

Servera med en god sallad.


Jag brukar alltid koka min gratängpotatis i gräddmjölk, för jag tycker att gratängen blir mycket krämigare och godare, sedan behöver den ju inte vara inne i ugnen lika länge. Men den här går säkert bra att göra på vanligt vis med.




I morgon står Ullared och Gekås i kalendern, ska bli skoj men jag gissar att det är nog hur mycket folk som helst så det blir till att vässa armbågarna och hoppas på att inte hälsenorna blir avkapade. Men en hel del julklappar ska inhandlas, nougat till julgodiset och en massa annat. Så skönt när klapparna är inhandlade och klara.

4 kommentarer:

Ulrika sa...

Ååå vad gott det där lät, det får bli morgondagens middag! Mums!

Ha så kul på Ullared i morgon :-)

Anonym sa...

Något liknande har jag i min menyrad på Kakomaten, men med någon ändring.. visst är det gott:-)
Tjingeling o ha de gott o trevlig helg/Pialotta

Ulrika sa...

Måste ju bara säga att det blev gårdagens middag! JÄTTEgott, även vår tre och ett halvtåring åt :-) =gott betyg!!

Ha en fin helg!

Therése sa...

Åhh vad gott det blev! Testade med vitlök istället för taco.