onsdag 27 maj 2009

Färstournedos med dragonsås

Hua, vad det blåst här idag, jag har knappt stuckit ut huvudet utanför dörren mer än nödvändigt, men som tur var lugnade det sig något tills jag och vovven skulle åka på hundkurs nu på kvällskvisten.

Till middag idag blev det detta:

4 pers

400-500 g blandfärs
4 msk ströbröd
1 ½ dl vatten
salt och peppar
lökpulver
2 msk american bbqsauce original, Santa Maria
1 ägg
bacon
smör
Champinjontäcke:
150 g färska champinjoner, skivad
1 liten gul lök, finhackad
2-3 msk vispgrädde
½ msk senap
salt och peppar
riven ost
Dragonsås:
1 liten gul lök, finhackad
½ msk tomatpure
2 msk vetemjöl
ca 3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 burk creme fraiche
1 tsk soja
½ msk vitvinsvinäger
dragon

Blanda ströbröd, kryddor och vatten i en bunke och låt dra i 10 minuter. Rör ner färs, ägg och bbqsauce och blanda så allt blir väl blandat. Forma runda biffar (rätt så tjocka) och vira en baconskiva runt varje biff. Fäst ev. med en tandpetare. Stek biffarna i smör, lägg dem sen i en smord ugnsfast form.

Fräs svamp och lök i lite smör. Tillsätt senap och grädde och låt det puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Fördela svampröran över biffarna. Lägg på riven ost. Gratinera i mitten av ugnen på 175 grader tills dom är genomstekta, hade nog inne mina 15-20 minuter.

Såsen: Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt mjöl och tomatpurè. Späd med lite vatten i taget och vispa till en slät sås. Tillsätt creme fraiche, soja, dragon och vinäger. Låt såsen puttra försiktigt ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris och grönsaker. Tror kanske tom att det passar ännu bättre med kokt potatis till.

7 kommentarer:

Camilla och Thomas sa...

Åhå.. det där föll oss i smaken, det skall vi absolut testa. Får bli nästa vecka, såg jättegott ut.

Ha det fint!

I Nadjas kök sa...

Detta ser verkligen gott ut, tack för tipset. Köttfärs och champinjoner, mums.

Vi har också haft det blåsigt och idag regnar det. Helt okej, bara det blir finare till helgen.

Ha en bra dag,
Nadja

Frostrosor sa...

Vad kreativt! Champinjontäcket verkar inte fy skam!

Anonym sa...

Men så gott det såg ut..
Tur jag ska ha lunch snart så man få stilla hungern lite grann..
Ha det bra
Therese "växelhäxan"

Katja sa...

Hellu =)
Vart bor du? Nu kommer jag xD Ser sjukt gott ut allt du gör.. din vardagsmat(!?) ser ut som min finmiddag.. :P

Birran sa...

Mums det ser gott ut och kul med bra tips på vad man kan göra med färs!!
Usch idag har vi rena orkanen här och svarta moln cirklar runt huset!
Vi ska fest på smörgåstårta ikväll..
Ha en underbar pingst på er och väntar med spänning på fler recept!!
KRAMISAR
Birgitta

kryddburken sa...

Färstournedos lät himla gott, kan tänka mig att det passar fin-fint med dragon! Ser riktigt gott ut!