torsdag 14 maj 2009

Vindsnurrekakor

Idag fyller våran E tre år, tänk vad tiden går. Så här har bakats och städats om vartannat inför kalaset i morgon och givetvis hoppats på den nya studsmattan som han fått i present.

Här har bla bakats smarriga mördegskakor med både choklad och vanilj, kan det bli bättre!?! Receptet kommer i från boken "Chokladfestelseer", men endel mängder är lite ändrade.

ca 25

300 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 3/4 dl socker
6 ½ dl vetemjöl
3 msk majsmjöl
4 msk kakao

Rör smöret krämigt en matberedare eller med en elvisp. Rör ner vaniljsocker och socker, lite i taget till det blivit ljust och luftigt.

Lägg hälften av smeten i en annan bunke. Strö över majsmjölet och hälften av vetemjölet över den ena smeten och strö resten av mjölet och kakaon över den andra degen. Blanda till två fasta degar. Om dom är för varma för att kavla, så svep in dom i smörpapper och lägg dom i kylen tills dom blivit fasta.

Lägg den ljusa degen mitt på en bit smörpapper och kavla ut den till en avlång och kavla ut den till en avlång platta, ca 22x28 cm, med en väl mjölad kavel. Kavla ut chokladdegen på samma sätt på ett annat smörpapper. Vänd försiktigt över chokladdegen ovanpå vaniljdegen och jämna till kanterna med händerna. Rulla ihop de båda degarna , mycket försiktigt, som en rulltårta; börja från ena långsidan. Svep in den långa smala rullen i smörpapper och lägg den kallt i 15 minuter eller tills den är fast.
Sätt ugnen på 175 grader.

Skär rullen i cm-tjocka skivor med en vass kniv. Lägg skivorna med lite mellanrum på de smorda plåtarna och grädda dem i mitten av ugnen 12-15 minuter, tills de hårdnat och fått lite färg i kanterna. Låt dem svalna ett par minuter och lägg sedan över dom på galler för att svalna.

Lägg i en lufttät burk och dom håller sig i en vecka, eller en månad i frys.

12 kommentarer:

Pernilla sa...

mmm, mördegskakor som är så gott, speciellt med choklad :) hoppas att E får ett riktigt lyckat kalas imorgon då!

Carro sa...

Vad roligt ! =) Hipp hurra ! Förstår att han blev förtjust i studsmattan. Hoppas det blir ett soligt kalas imorgon ! Gott fika är jag helsäker på att det blir.
Ha en fin helg !

Emilies Skafferi sa...

Åhh vad kul med födelsedag:) Kakorna ser jättefina och jättegoda ut!

Mia (elva hjärtan) sa...

Hej och tack för din fina kommentar! Allt brukar väl ordna sig tillslut även om det inte känns så just nu!
Som vanligt blir man sugen på att fixa i köket när man kollat in din sida.
Har funderat på om man skulle prova sirapsrutorna i helgen..

Frostrosor sa...

Vilka vackra kakor!

Skogshuset sa...

Hihi, såna kakor har jag aldrig sett förut! Det är så roligt med alla olika saker du gör!
Hoppas kalaset blir till belåtenhet både för mamma, pappa och E! Själva ska vi till svärföräldrarna och träffa lite släkt från Gotland som kommer på besök (och så ska jag ju inkassera dendär hemliga presenten!).

sara sa...

När du ändå håller på så kan du ju baka till vårt kalas imorgon med ...haha
Känner varken för att städa eller baka.
Ska göra tre cheesecake idag, så det är väl egentligen lika bra att sätta igång...

Ullis sa...

Oj , nu rasade jag in och såg nått super gott igen. jag måste nog försöka testa på det här med bakning iaf. Risken att min blog sen kommer fyllas med kaosartade bilder är rätt stor!

En gång skulle jag göra chokladrutor , det gick inte alls. Geggade ihop allt i ren ilska!

åsa - hello sugar! sa...

grattis till din lilla E. hoppas ni får ett fint kalas! än så länge verkar vi ju ha solen med oss även om det är lite småkallt. kakorna ser jättegoda ut! :)

Växelhäxan från norrland sa...

Studsmattan är det absolute bästa jag någonsin köpt åt barnen..
Vi har haft den i några år och trots att min barn har blivit lite större snart 16 och 14 så används den flitigt än idag..det både studsas och används som soldäck..
Kakorna såg goda ut..
Ha en trevlig helg..
Kram

Leila bakar... sa...

Men åh så fina dom blev, ser jätteproffsiga och välgjorda ut. Goda med ;)

Lena sa...

Såna där kakor har jag provat att göra för längesedan, men misslyckades totalt. Det blev inte alls så fina som dina är.
Fast jag får väl kanske erkänna det för mig själv, att någon bakmamma blir jag aldrig.

Men det ser gott ut. Allt du har bakat.
Ligger lite efter i bloggpromenader, så jag får läsa igen här.
Grattis till Elias!! Hurra hurra hurra! :D

Ha det gott! :)