tisdag 11 november 2008

Ciabatta och kycklingmacka

I går bakade jag ciabatta och som så där härligt segt och luftigt som det ska vara och då passade ju alldeles utmärkt att göra en smarrig kycklingmacka till kvällsmat, så här får ni receptet på både brödet och kycklingmackan.

Ciabatta
25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk salt
1 tsk strösocker
3 dl rågsikt
ca 11 dl vetemjöl
1 msk olivolja

Smula jästen i en bunke och häll i vattnet samt salt och socker. Rör om och tillsätt rågsiktsmjölet. Häll i det mesta av vetemjölet, degen ska vara ganska lös. Arbeta degen 7-8 minuter, gärna med elvispens degkrokar eller i köksmaskin. Klappa in olivolja lätt i degen och platta ut lagom så att den ryms att jäsa direkt på plåt.Täck med bakduk och låt jäsa i 2 timmar. Platta ut degen lite mer med mjölad hand och skär den i 8-10 portionsbitar. Låt jäsa i 30 minuter.Värm ugnen till 200 grader. Grädda bröden cirka 25 minuter. Låt kallna under bakduk.



Kycklingmacka

2 st

2 ciabatta
2 kycklingfiléer
smör
sallad
tomat
knaperstekt bacon
rödlök
Sås:
majonnäs
créme fraiche
sweet chilisås

Blanda ingredienserna till såsen. Stek baconet. Skiva kycklingen och stek den, krydda med salt, peppar och lite grillkrydda. Låt svalna något.

Dela brödet, smöra. Lägg på sallad, tomatskivor, kyckling, bacon och en klick sås. Toppa med rödlök.

Inga kommentarer: