måndag 17 november 2008

Medelhavsbröd


Detta luftiga och goda bröd bakade jag i lördags. Gillar verkligen smaken av soltorkade tomater i bröd. Vi har även provat att rosta det och det har fått en härligt knaprig yta.

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
3 tsk salt
1 msk torkad oregano
1 dl hackade soltorkade tomater (eller hackade svarta oliver)
4 dl rågsikt
4 dl durumvetemjöl
6 dl vetemjöl
havssalt (jag använde havssalt med chilismak)

Smula jästen och rör ut den med degvätskan. Tillsätt ingredienserna efter hand och arbeta sist in så mycket vetemjöl som krävs för att degen ska bli smidig och inte kladda. Arbeta degen rejält i bunken och jäs den i 30-45 minuter. Knåda degen kraftigt på lätt mjölat underlag i 5-10 minuter. Forma ett stort eller två mindre bröd och lägg dem på plåt med bakpapper. Strö över lite mjöl på ovansidan och skär några skåror med vass kniv. Strö lite havssalt i skårorna. Sätt ugnen på 225°C. Låt bröden jäsa i 20-30 minuter på plåten. Grädda bröden i nedre halvan av ugnen ca 30 minuter. Låt dem svalna på galler.
Receptet har jag lånat härifrån: http://blenda.wordpress.com/

Inga kommentarer: