onsdag 19 november 2008

Hönökakor


Så var det dags att fylla på frysen med lite nybakat bröd igen och idag bakade jag och E hönökakor. Mmmm, vad härligt det har doftat med anis och fänkål. Jag och E var ju givetvis tvungna att provsmaka det nygräddade brödet och himmel vad gott det var, t o m E bad om mer och då ska ni veta att denna lille kille är väldigt kräsen när det gäller bröd.


5 brödkakor

25 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 ½ tsk anis
1 ½ tsk fänkål
1 dl brödsirap
1 ½ tsk salt
2 ½ dl rågsikt
ca 1 l vetemjöl

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt degspadet bli 37 grader. Häll det över jästen och rör om.
Stöt anis och fänkål i en mortel.
Blanda ner sirap, salt, kryddor och rågsikt. Tillsätt hälften av vetemjölet och arbeta in det. Tillsätt resten av mjölet lite i taget. Arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
Låt degen jäsa i 30 minuter under duk. Arbeta ner den och låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk.
Ta upp degen på bakbord och knåda den några minuter. Dela den i 5 bitar och rulla till stora, jämna bullar. Låt bullarna jäsa på bordet under bakduk i 20 minuter.
Kavla ut dem till stora kakor. Smöra plåtarna och lägg på kakorna. Nagga dem med brödnagg eller gaffel. Grädda på översta falsen i ca 5-7 minuter i 250 grader.
Låt kallna ovanpå varandra på galler under bakduk.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad gott med nybakade hönökakor! Så himla mysigt!

Ikväll skall jag baka scones till kvällsfikat som jag som jag skall göra efter ett nytt (för mig) och spännande recept med bl.a. kesella i! Så om de blir god eller inte återstår att se. men det tror jag allt! Extra saftiga med hoppas jag på! =) Mums mums, kvällfikat är meningen att ätas till Leila's Jul, som har premiär ikväll på tv4+ , kl 21.00. Det har du väl inte missat? :D om det är så, glöm inte att titta, för att massa smarriga saker står på menyn ikväll! ;)

Massa kramar, Jennie

Anonym sa...

Tack för din kommentar! Ja, jag anser att det är riktigt lyxigt att veta vad köttet kommer ifrån. Inga mellanhänder som gör det dyrare heller. :-)

Jag älskar hönökakor! Men visste inte hur man bakar dem själv. Ska prova ditt recept. Spännande!

Trevlig helg!