onsdag 22 oktober 2008

Chokladtårta med tryffelfyllning

75 gr smör
1 tsk vaniljsocker
8 ägg
3,5 dl socker
1,5 dl kakao
2,5 dl mjöl

Tryffel:
400gr mörk choklad
2 dl vispgrädde
170 gr smör

Ugn 180 grader. 2 formar 20 cm i diameter.
Smält smöret tillsammans med vaniljen i en kastrull. Låt svalna något. Vispa ägg och socker i ca 8 minuter, eller tills det är fluffigt och krämigt. Sikta kakaon och mjölet och vänd försiktigt ner i äggblandningen. Tillsätt smöret och fördela smeten i formarna. Grädda i 25 minuter, eller tills kakan har släppt från formens kant. Låt kakorna svalna i formarna och dela dem sedan i två delar. (Så att du får 4 lager.)
TRYFFEL: Börja med att smälta smör, choklad och grädde tillsammans långsamt. Rör till en jämt smet som ställs att svalna av i kylen.Vispa sedan tryffelsmeten till en fluffig massa. Lägg ett tårtlager på en tallrik och bred över tryffel. Gör sedan likadant uppepå tårtan och runtomkring.

Servera gärna med jordgubbar eller andra färska bär, eftersom den är väldigt chokladig.

Inga kommentarer: