fredag 24 oktober 2008

Kokt kyckling i dillkött

4 pers

1 färsk kyckling
Buljong:
1 gul lök
1-2 morötter
1 ½ l vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 dl vitvinsvinäger
1 msk smör
dillstjälkar
3 lagerblad
salt
8 vitpepparkorn
Dillsås:
6 dl buljong
1 dl grädde
1 dl klippt dill
3 msk maizena + lite vatten
1-2 msk smör
salt och peppar
vinäger

1. Skölj kycklingen och bind ev upp den med ett hushållsnöre.
2. Skala och skär lök och morot i bitar. Koka upp vattnet med buljongtärningarna, vinägern, smöret, dillen, lagerbladena, lite salt och vitpepparkornen. Låt koka under lock ca 10 minuter.
3. Lägg i kycklingen. Låt den koka 40-50 minuter och ta sedan upp den.
4. Ta bort skinnet, bena ur kycklingen och skär köttet i mindre bitar. Häll på lite av buljongen och håll det varmt.
5. Sila buljongen i en annan kastrull och koka ihop den till hälften. Tillsätt grädden och vispa ner dillen och maizenan utrörd i lite vatten. Koka ytterligare 1 minut Rör ner smöret. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
6. Servera med potatis och kokta grönsaker.

Inga kommentarer: