onsdag 22 oktober 2008

Chokladtryffel med apelsin

ca 30 st

0,5 dl vispgrädde
250 g ljus choklad, hackad
1 msk apelsinlikör eller koncentrerad juice
Garnering:
ca 125 g mörk choklad, i bitar
syltade små bitar av apelsinskal eller ingefära, chokladströssel eller lite vit choklad, smält

Koka upp grädden i en kastrull. Blanda i chokladhacket och rör tills det smält, tillsätt likör eller juice. Låt blandningen stå i kylen tills den stelnat så mycket att den går att forma till ca 30 kulor, med händerna eller med hjälp av 2 teskedar. (Blir det kladdigt kan man doppa kulorna i lite kakao så går det lättare.) Låt kulorna stelna till lite i kylen.
Lägg den mörka chokladen i en liten kastrull. Ställ den i en större kastrull med sjudande vatten tills den smält. Doppa kulorna i chokladen, med hjälp av cocktailpinnar, låt dem droppa av lite och lägg dem på en bricka med bakplåtspapper.
Garnera med apelsinskal, ingefära eller chokladströssel. Om tryfflarna ska ripplas med vit choklad måste de först stelna.
Förvara i burk med lock i kylen.

Inga kommentarer: