torsdag 30 oktober 2008

Mjölnarbullar

5 dl filmjölk
50 g jäst
1 ½ tsk salt
½ dl mörk sirap
12-13 dl mjöl av fyra sädesslag eller mörkt lantbrödsmjöl

Värm filmjölken till fingervärme, 37°C. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med filmjölken. Tillsätt salt, sirap och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk 45 - 60 min. Tag upp degen på mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 10 bitar. Forma dem till runda bullar och rulla dem i mjöl. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Platta till bullarna med handen. Sätt ugnen på 225°C.

Låt jäsa under duk ca 30 min. Den mjöliga ytan kommer då att spricka i ett dekorativt mönster. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt bullarna svalna på galler under duk.

Inga kommentarer: