lördag 25 oktober 2008

Vaniljtryffel

1,5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 äggula
25 gr strösocker
150 gr vit choklad, hackad
25 gr mjukt osaltat smör
Dekoration:
200 gr vit choklad, hackad
75 gr mörk choklad, hackad

Dela vaniljstången med en vass kniv. Skrapa ur fröna i en liten kastrull. Häll i grädde och lägg i stången. Låt det koka upp, lägg på lock och lyft kastrullen från värmen. Låt blandningen stå och dra 20 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa äggula och socker vitt och poröst. Vispa ner blandningen i grädden och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Värm försiktigt under ständig omrörning utan att låta den koka, 2-3 minuter eller tills den börjar tjockna. Lyft kastrullen från värmen. Tillsätt den vita chokladen och rör tills den har smält helt. Låt blandningen stå i kylen ca 1 timme eller tills den har stelnat. Vispa ner smöret i blandningen med elvisp. Ös ner blandningen i en spritspåse och spritsa i lämplig storlek. Låt dem stå i frysen ca 1 timme eller tills krämen har stelnat. Normalt blir en tryffelsmet tillräckligt hård för att kunna formas till runda bollar med händerna, men den här smälter väldigt fort. Vill man ha runda bollar kan man ta ut några spritsade bitar åt gången ur frysen, rulla dem snabbt med händerna och stoppa tillbaka tryffeln i frysen.

Dekoration: Smält den vita chokladen Ta bara fram och doppa några tryffelbitar i taget och lägg dem genast i kylen. Smält sedan den mörka chokladen. Spritsa eller ringla chokladen över de färdiga tryfflarna. Låt dem stå i kylen tills de stelnat. Förvara dem i kylen tills de ska användas.

Inga kommentarer: