fredag 31 oktober 2008

Sesamkaka

50 g margarin
3½ dl mjölk
25 g jäst
1½ tsk salt
1 ägg
8-9 dl rågsikt
Fyllning:
50 g margarin, mjukt
ca 1 dl sesamfrö

Ett dekorativt bröd som passar särskilt bra till soppa och sallad.
Smält margarinet. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, salt, ägg och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
Jäs degen övertäckt ca 30 min.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Kavla ut den till en avlång fyrkant, ca 30 cm x 50 cm. Bred på margarinet. Strö över sesamfröna. Rulla ihop degen från ena långsidan. Skär rullen i ca 3 cm breda bitar. Ställ dem på ena snittytan med ca en cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk ca 30 min.

Värm under tiden ugnen till 200-225°C. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.
Ta brödet ur formen. Låt det svalna under bakduk.

Inga kommentarer: