fredag 31 oktober 2008

Tomat- och fetaostfyllt bröd

2 dl vatten
25 g jäst
3-5 krm salt
1 msk olja
ca 5 dl vetemjöl eller vetemjöl med fullkorn
Fyllning:
200 g fetaost
ca 8 marinerade soltorkade tomater
4 msk färsk eller 2 tsk torkad basilika eller oregano
ca 2 tsk marinad från tomaterna

Värm vattnet till 37° (fingervarmt). Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt salt, olja och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut den till en kaka, ca 25 x 35 cm, på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Smula över fetaosten. Strimla tomaterna, hacka den färska kryddan och strö alltihop över degen. Ringla över lite av oljemarinaden. Nyp ihop degen över fyllningen och tryck ihop skarven. Låt kakan jäsa övertäckt ca 20 minuter.

Värm under tiden ugnen till 200°.
Grädda i mitten av ugnen 15 - 20 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Inga kommentarer: