torsdag 30 oktober 2008

Lantbröd med solrosfrön

Dag 1, surdeg:
25 g jäst
1½ dl vatten (37ºC)
1½ dl rågsikt

Dag 2:
3½ dl vatten
1½ tsk salt
1 msk socker
1 msk olja
1½ dl solrosfrön
6½ dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl

Smula sönder jästen i en bunke. Häll över det ljumma vattnet. Rör ner rågsikten. Täck över bunken och låt stå i rumstemperatur över en natt.

Blanda surdegen med vatten , salt, socker, olja, frön och mjöl. Spar lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en deg. Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den med några få tag. Forma 2 limpor. Lägg dem på plåt att jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 200ºC under tiden. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Inga kommentarer: